ILMAINEN TOIMITUS YLI 89€ TILAUKSILLE

KERÄÄ PISTEITÄ ASIAKASKLUBISSA

30 PÄIVÄN PALAUTUSOIKEUS

Tuotteet
Muut

Alvar Aalto - Toiminnallista muotoilua Suomen ikonisimmalta suunnittelijalta

Alvar Aalto nousi kuuluisuuteen 1900-luvun alussa yhtenä Suomen tunnetuimmista arkkitehdeistä. Aalto tunnetaan parhaiten omaleimaisesta suomalaisesta lähestymistavastaan arkkitehtuuriin, ja hän pyrki luomaan täydellisen ja kokonaisvaltaisen teoksen, mikä tarkoittaa, että esimerkkejä hänen suunnitelmistaan voi löytää paitsi ulkotiloista myös pohjoismaisten kotiemme sisätiloista huonekalujen, valaisimien ja hänen ikonisten lasiesineidensä muodossa. Tule mukaan sukeltamaan Alvar Aallon, muotoilijan, arkkitehdin ja suomalaisen ikonin maailmaan.
keskiviikko 1. helmikuuta 2023
Jaa artikkeli

ALVARIN VARHAISVUODET

Hugo Alvar Henrik Aalto syntyi vuonna 1898 pienessä Kuortaneen kylässä Länsi-Suomessa neljän lapsen vanhimpana. Hänen vanhempansa olivat hyvin koulutettuja, ja kun Alvar täytti viisi vuotta, perhe muutti suurempaan Jyväskylän kaupunkiin, jossa Alvar pääsi käymään paikallista koulua.

Aalto valmistui keväällä 1916, ja kun hän oli jo asettanut tavoitteekseen tulla arkkitehdiksi, hän muutti Helsinkiin opiskelemaan arkkitehtuuria.

Hänen ensimmäiset vuotensa eivät olleet vailla kamppailua. Suomi itsenäistyi Venäjästä vuonna 1917, mikä heitti maan sisällissotaan. Aalto osallistui itse taisteluihin, mutta palasi pian opintojensa pariin ja valmistui vuonna 1921.

Hän aloitti arkkitehdin uransa lähes välittömästi, ja palattuaan Jyväskylään hän sai nopeasti runsaasti töitä ja alkoi luoda itselleen nimeä muotoilumaailmassa.

Alvar Aallon varhainen arkkitehtiura keskittyi pohjoismaiseen klassismiin, mutta vasta funktionalistisen vaiheen aikana hän teki todellisen kansainvälisen läpimurtonsa. Aallon kyky asettaa käyttäjä etusijalle ja asettaa käytettävyys ja toiminnallisuus kaiken muun edelle teki hänestä pysyvän vaikuttajan sekä muotoilun että arkkitehtuurin maailmassa.

Alvar Aalto

Alvar Aalto -maljakko savunharmaa
180 mm
96,85 €149,90 €

URAAUURTAVAA SKANDINAAVISTA MUOTOILUA

Monet Aallon suurimmista ja tunnetuimmista töistä olivat julkisia rakennuksia, ja hänen yritykseltään tilattiin rakennuksia ympäri maailmaa. Muotoilumaailmassa Aalto tunnetaan kuitenkin paremmin pienemmän mittakaavan töistään, huonekaluista ja tietenkin maailmankuulusta Aalto-maljakosta.

Alvar Aaltoa pidetään yleisesti yhtenä skandinaavisen muotoilun tukipilareista. Hänen lähestymistapansa muotoiluun oli orgaaninen, ja hän muotoili huonekalunsa ihmismuodon mukaan, mutta ennen kaikkea hän arvosti toiminnallisuutta.

Alvar Aallon maljakosta on tullut skandinaavisen muotoilun ikoni.

Aaltoa usein pidetään orgaanisen muotoilun isänä. Hänen mallistonsa ovat vaikuttaneet suuresti sodanjälkeiseen skandinaaviseen muotoiluun.

Alvar Aalto -mallisto on laajentunut 1930-luvulla tapahtuneen perustamisensa jälkeen sisältämään muutakin kuin pelkkiä maljakoita.

AALTO-MALJAKKO

Yksi Aallon työn ominaispiirteistä oli hänen pyrkimyksensä käsitellä jokaista rakennusta kokonaisvaltaisena taideteoksena aina ulkoseinistä kalusteisiin ja sisätilojen yksityiskohtiin asti.

Tämän filosofian pohjalta Aalto loi skandinaavisia design-esineitä, joita valmistetaan yhä tänäkin päivänä. Niistä merkittävin on Aalto-maljakko.

Aalto-maljakko sai alkunsa Savoy-maljakkona, joka sai nimensä ravintolan mukaan, jolle se suunniteltiin.

Alvar Aalto ei itseasiassa koskaan kutsunut maljakkoa vain maljakoksi, vaan piti sitä toiminnallisena taideteoksena, jolla voi olla monia käyttötarkoituksia.

Maljakon alkuperäinen luonnos aiheutti kohua Karhulan Iittalan lasitehtaan kilpailussa, ja itse maljakko esiteltiin ensimmäisen kerran Pariisin maailmannäyttelyssä 1937, ja loppu on, kuten sanotaan, historiaa.

Aaltoilevat linjat ovat saaneet jotkut arvelemaan, että maljakko on saanut inspiraationsa Suomen villiä maisemaa koristavista järvistä. Alkuperäinen luonnos oli kuitenkin nimeltään "Eskimonaisen nahkahousut", mikä on saanut toiset arvelemaan, että todellinen inspiraatio voisi olla vaatekappale.

Olipa Aallon malliston aaltoilevien, kiemurtelevien muotojen taustalla mitä tahansa, se valloittaa edelleen skandinaavisen muotoilun ystävien silmät ja sydämet kaikkialla maailmassa. Tämä veistoksellinen lasipala on insinööritaidon taidonnäyte. Yhden maljakon valmistamiseen tarvitaan vielä tänäkin päivänä seitsemän Iittalan käsityöläistä, 12 eri prosessia ja yli 30 tuntia työtä.

Maljakko on oma taideteoksensa. Täytä se kukilla, jätä se tyhjäksi tai täytä se juhlissa karkilla. Mahdollisuudet ovat rajattomat.

Alvar Aallolle neljä seinää ei tee kotia, ja jopa arkkitehtuurin näkökulmasta hän tunnusti, että hänen taiteensa ei olisi täydellinen ilman laadukasta käsityötä, joka täyttää sen - filosofia, joka kulkee käsi kädessä Nordic Nestin vision kanssa. Hänen ikonisista designeistaan on varmasti tullut osa sitä, mikä tekee kodista rakastettavan.

Valokuvaus: Angeliqa Daldorph, Elof Martinsson, @red_j_story, Iittala.

Rebecca Sparling
Kirjoittaja

TUTUSTU ALVAR AALLON KOKOELMAAN

Liity asiakasklubiimme ja vastaanota uutiskirjeitä, ainutlaatuisia tarjouksia ja bonuksia kaikista ostoksista. Kaikki uudet jäsenet saavat 500 bonuspistettä!

Nordic Nest AB (EU VAT-numero SE556628159701) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Ruotsi Sähköposti: info@nordicnest.fi Puhelin 09 427 384 60
© 2002 - 2024 Copyright Nordic Nest AB