ILMAINEN TOIMITUS YLI 89€ TILAUKSILLE

LIITY JÄSENEKSI - SAA 10% ALENNUS

30 PÄIVÄN PALAUTUSOIKEUS

Liity jäseneksi & saa 10% alennus

Inspiraatio & vinkit/Vinkit/Oikeanlaisen hehkulampun valinta - värilämpötila & valovoima
Oikean hehkulampun valinta on tärkeää kodin tunnelman kannalta - mies istuu sohvalla eri valonlähteiden ympäröimänä ja lukee kirjaa.

Oikeanlaisen hehkulampun valinta - värilämpötila & valovoima

Kun olet löytänyt oikean valaisimen, jäljellä on vielä oikean hehkulampun valitseminen. Oikean värilämpötilan ja valovoiman valinta on ratkaisevan tärkeää kodin viihtyisyyden kannalta, joten olemme tarkastelleet tarkemmin kelvinin ja valovoiman käsitteitä ja kirjoittaneet sinulle kätevän oppaan, jonka avulla voit löytää parhaan hehkulampun suosikkilamppuusi.
Päivitetty keskiviikkona 8. toukokuuta 2024
Jaa artikkeli
Valitse oikea hehkulamppu - nuorella pojalla on kädessään hehkuva sienen muotoinen lamppu.
Fungo pöytävalaisin beige
30 cm
101 €

MIKÄ ON KELVININ ASTEIKKO?

Värilämpötila mitataan kelvineinä, ja se ilmaisee lampun lähettämän valon värin, onko se lämmintä vai kylmää valoa. Valitsemallasi värilämpötilalla on suora vaikutus huoneen tunnelmaan, joten kannattaa tutustua tarkemmin kelvinasteikkoon. Tiesitkö esimerkiksi, että sinun kannattaa investoida 2700K - 3000K:n hehkulamppuun, jos haluat lämpimän valkoista ja monipuolista valoa kotiisi?

Värilämpötila määrittää, miten silmä havaitsee valkoisen valon. Korkea Kelvin-luku tarkoittaa kylmempää valoa, kun taas matalampi luku antaa lämpimämmän ja tunnelmallisemman hehkun.

Kelvin-asteikko - hehkulampun värilämpötila on tärkeä kodin ilmapiirin kannalta, ja siksi sitä kannattaa tarkastella tarkemmin ennen hehkulampun valintaa.

MIKÄ VÄRILÄMPÖTILA MINUN PITÄISI VALITA?

Värilämpötilaa valittaessa on otettava huomioon valaisimen käyttötarkoitus ja se on hyvä paikka aloittaa. Esimerkiksi toiminnallinen valo vaatii korkeamman värilämpötilan, kun taas optimaalinen tunnelmavalaistus vaatii matalamman lämpötilaluokan. Alla on lueteltu yleisimmät värilämpötilat, joihin saatat törmätä lamppua valitessasi:

2200K-2500K: Erittäin lämmin valo, jossa on lähes vaaleanpunainen sävy. Tämäntyyppinen valo toimii erittäin hyvin tunnelmavalaistukseen, mutta se saatetaan kokea liian lämpimäksi yleisvalaistukseen. Esimerkiksi kynttilöiden kelvinilämpötila on noin 2200K, joka on myös lämpötila, joka antaa viihtyisintä valoa huoneeseen.

2700K-3000K: Lämmin, miellyttävä valo, jossa on kellertävä sävy. Tämän lämpötila-alueen valonlähteet soveltuvat hyvin toiminnalliseen ja yleiseen valaistukseen useimmissa huoneissa, kuten keittiöissä, eteisissä ja olohuoneissa.

4000K: Neutraali, kirkas valo, joka jäljittelee päivänvaloa. Tämä valo sopii hyvin toiminnalliseen valaistukseen, kuten pöytävalaisimeksi kotitoimistoon tai meikkivalaisimeksi kylpyhuoneeseen. Tämä värilämpötila voidaan kokea kylmänä ja sinisenä kotiympäristössä, eikä se ole oikea lämpötila, jos haluat viihtyisämpää tunnelmaa.

5600K: Neutraali valo, jonka lämpötila on sama kuin päivänvalon. Kotiympäristössä tämä valo on kuitenkin hyvin kylmää, ja siksi sitä käytetään harvoin kodin valonlähteissä. Se on kuitenkin yleinen värilämpötila julkisissa ympäristöissä, kuten työpaikoilla ja kaupoissa.


Yksi vinkki on varmistaa, että käytössäsi on useita eri värilämpötiloja omaavia valonlähteitä, jotta voit helposti mukauttaa valon tarpeisiisi. Muista kuitenkin aina valita sama värilämpötila lampuille, jotka aiot sytyttää samaan aikaan, sillä se antaa huoneeseen yhtenäisemmän tunnelman.

Haluatko valkoisen, kylmän valon? Silloin sinun kannattaa nostaa Kelvin-asteikolla 4000K:een, mutta paras vinkkimme on yhdistää tämäntyyppinen hehkulamppu lamppuun ja lampunvarjostimeen, jotta valo olisi hajavaloisempaa. Tässä näet Pump-pöytävalaisimen merkiltä Woud.

MIKÄ ON LUMEN?

Lumen kuvaa lampun kirkkautta, ja se on uusi standardi hehkulampuille, pääasiassa LED-lampuille. Aiemmin vanhemmista hehkulampuista käytettyä wattia pidetään usein virheellisesti kirkkauden mittana, mutta se on itse asiassa energiankulutuksen mitta. Kun LED-valaisimet tulivat markkinoille, lumenia alettiin sen sijaan käyttää kirkkauden standardina.

Yksinkertaisesti sanottuna enemmän lumenia tarkoittaa enemmän valoa. Kun valitset hehkulamppua toiminnalliseen tai yleiseen valaistukseen, sinun kannattaa aloittaa polttimolla, jonka lumen on suurempi, mieluiten 400-806 lumenia, mutta suurempi lumen on mahdollista. Tunnelmavalaistuksessa sen sijaan pitäisi olla 220-360 lumenia, jotta se olisi ihanteellinen pehmeän hehkun aikaansaamiseksi. Toinen vinkki täydellisen kodikkaan tunnelman luomiseen on, että useampi lamppu on heikomman lumenin valaisin ja ne syttyvät samaan aikaan.

  • Toiminnallisen valaistuksen lumenien tulisi olla 806 - 1520 välillä.
  • Yleisvalaistuksessa tulisi olla 400-470 lumenia.
  • Tunnelmavalaistuksen valovoiman tulisi olla 220-360 lumenia.

Jos wattien ja lumenien välinen ero tuntuu hämmentävältä, tässä on muuntotaulukko näiden kahden käsitteen välillä:

Ovatko watit ja lumenit sinusta hämmentäviä? Lumen mittaa kirkkautta, joten yksinkertaisesti sanottuna suurempi lumen-luku tarkoittaa enemmän valoa.

Oikean valonlähteen valitseminen ei ole aina helppoa, mutta sinun on lähdettävä liikkeelle kodistasi, tarpeistasi ja tunnelmasta, jonka haluat luoda.

Riippumatta siitä, minkä valonlähteen valitset, on tärkeää, että löydät sellaisen, joka sopii sinulle ja kotiisi. Toivottavasti olet nyt valmis löytämään oikean polttimon uuteen lamppuusi.

Stailaus: Lukas Kunwaryanto, Anna Magnusson. Valokuvaus & kuvitus: Angeliqa Daldorph

Angeliqa Daldorph
Kirjoittaja

Saa 10% alennus seuraavasta ostostasi! Ja kerää pisteitä ostoistasi jäsenenä asiakasklubissamme.

Nordic Nest AB (EU VAT-numero SE556628159701) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Ruotsi Sähköposti: info@nordicnest.fi Puhelin 09 427 384 60
© 2002 - 2024 Copyright Nordic Nest AB