ILMAINEN TOIMITUS YLI 79€ TILAUKSILLE
365 PÄIVÄN PALAUTUSOIKEUS
Lähes kaikki punaviinit, varsinkin nuoret, mutta myös monet valko- ja roseeviinit sekä nuorehkot samppanjat voivat hyötyä niiden ilmaamisesta ennen tarjoilua. Kun viini dekantoidaan, se saa happea ja se tuo esiin viiniin eri makuja ja vivahteita. Viinin maku voi muuttua pehmeämmäksi ja viini saada uutta luonnetta ja saada hedelmäisiä ja kukkaisia aromeja, joita sillä ei ollut ennen dekantoimista. On tärkeää ilmata viini kunnolla, jotta saat täsmälleen viinintuottajan luoman makuelämyksen, ja paras tapa viinin dekantointiin on käyttämällä viinikarahvia.
Korkin avaaminen ei riitä viinin ilmautumiseen, koska kapeasta pullonkaulasta ei tule sisälle tarpeeksi happea. Viinin ilmaus sujuu parhaiten kaatamalla sen tasaisesti karahvin kaulaa pitkin niin, että happi pääsee yhteyteen viinin kanssa matkalla karahviin. Kun viini on kaadettu karahviin, sitä voi loiskutella kevyesti ympäriinsä, jotta viini saa otettua happea ja maut avautuvat paremmin. Viinikarahvilla on leveä pohja, joka on erityisesti suunniteltu tekemään yllä mainitut ravisteluhetket mahdolliseksi, sekä altistamaan viiniä mahdollisimman suurelle määrälle happea.
Viinin ilmaamisen pituus riippuu viinin iästä, ja voi kestää 15 minuutista 2–3 tuntiin. Vähintään puolen tunnin ilmaaminen on hyvä nyrkkisääntö, joten ilmaa viinisi hyvissä ajoin ennen sen nauttimista parhaan makuelämyksen saamiseksi. Suuri osa viineistä ovat nuoria ja tarvitsevat kunnon ilmautumisen riippumatta siitä, onko kyseessä punainen tai valkoinen viini. Iäkkäämpiä viinejä ei niinkään tarvitse dekantoida, sillä ne voivat hapettua ja menettää arominsa. Joskus riittää ilmata nämä viinit niin, että viinilasi on ainoa mitä tarvitset.
Toisin kuin punaviini, valkoviinit ja roseeviinit kuuluu nauttia jäähdytettyinä. Jotta viini pysyy jäähdytettynä pidempään voi esimerkiksi Eva Solo karahvi, jossa on jäähdytysmenetelmä, olla hyvä ratkaisu. Myös kapeammat karahvit, esimerkiksi Muurla tai ajaton Essence suomalaiselta merkiltä Iittala ovat oiva tapa pitää viinit kylmänä pidempään.
Joissakin viinikannuissa on mukana korkki tai kansi. Nämä ovat käytännöllisiä ratkaisuja, jotka voivat muun muassa estää elukoita pääsemästä viiniin, kun nautit siitä ulkona kuumina kesäiltoina ja ne voivat myös viivyttää viinin hapettumista. Valikoimastamme löydät muun muassa Alessi ja Sagaform viinikarahvit ja niihin liittyvät kannet. Korkin tai kannen asettaminen kannulle ei kuitenkaan mahdollista viinin säilyttämistä, siihen tarvitset tyhjiöpumpun.
Viinikarahvin käytön yhteydessä syntyvä yleinen ongelma on, että viiniä tippuu kannun ulkopuolelle ja jättää tahroja pöydällesi. Tämän voi ratkaista pyyhkeellä, joka on kiedottu kannun kaulan ympärille. Mutta voit välttää tahroja modernisti suunnitelluilla kannuilla, kuten esimerkiksi Eva Solon dekantteri, jossa on tippumaton nokka. Tai miksi ei vain sopivan lautasen kanssa viinikannun aluseksi!
Nordic Nest käyttää evästeitä paremman ja turvallisemman asiakaskokemuksen tarjoamiseksi, yksilöllisemmän sisällön ja mainosten tarjoamiseksi ja verkkosivuston liikenteen analysoimiseksi. Voimme myös jakaa tietoja sivuston käytöstä kumppaneidemme kanssa sosiaalisessa mediassa, markkinoinnissa ja analytiikassa. Vahvistat lukeneesi evästekäytäntömme ja hyväksyt evästeiden käytön klikkaamalla kohtaa "Hyväksy ja sulje".