Vuonna 1992 perustettu Design House Stockholm kerää muotoiluideoita uusilta ja kokeneilta suunnittelijoilta.
Astu sisään Götgatan 14:ään, jossa - Design House Stockholm on kuin astuisi maagiseen aarrearkkuun. Ei kestä kauan, ennen kuin sinua tervehtii Knot - tyyny, joka löydettiin Islannin-matkalla ja jonka piti alun perin olla neulotun nallen jalat, mutta joka sai matkan varrella hieman toisenlaisen käänteen. Yhdessä suurista ikkunoista, jotka avautuvat mukulakivikadulle, kivenheiton päässä Tukholman vanhastakaupungista, lepää Block - lamppu, joka on ollut kirjallisuuden klassikon tavoin kanssamme vuodesta 1996.
Nopealla vilkaisulla näet tyylikkään valikoiman modernia skandinaavista muotoilua, mutta syvällisempi tarkastelu paljastaa luvut, jotka kertovat Design House Stockholmista (DHS). Tarina alkaa vuonna 1992, jolloin Anders Färdig perusti tuotemerkin, jonka selkeä tavoite oli tulla pikemminkin muotoilun julkaisijaksi kuin muotoilun tuottajaksi. Tämä tarkoittaa sitä, että DHS etsii ja edistää muotoiluyhteistyötä tuntemattomien suunnittelijoiden sekä muotoilumaailman suurten nimien kanssa, tai kuten he sanoisivat, DHS ”etsii” uutta muotoilua:
- "Haluamme tuotteita, joilla on vahva muotoilukieli ja joissa on jotain erityistä. Se voi olla sekä toimivuutta että ilmaisua - yksinkertaisesti sitä pientä ekstraa", sanoo Margot Barolo, DHS:n muotoilusta ja tuotekehityksestä vastaava johtaja.
Knot on tänään rakastettu klassikko, mutta sai alkunsa sattumalta.
Yli 30 vuoden aikana DHS on luonut vaikuttavan kokoelman yhteistyötä suunnittelijoiden kanssa kuten Alexander Lervik, Harri Koskinen, Catharina Kippel ja Lena Bergström.
- ”Luotamme vahvasti siihen, että käytämme muotoilua tärkeimpänä työkalunamme ja laatuleimana. Luodaksemme inspiroivaa uutta muotoilua tarvitsemme upeiden suunnittelijoiden apua. Pidämme suunnittelijoita luonnonvarana, ja heidän, valmistajien ja meidän välinen suhde ja yhteistyö on ratkaisevan tärkeää tuotteen onnistumisen kannalta", Margot sanoo ja jatkaa:
- ”Yhteistyössä on aina kunnioitettava ja luotettava toisiinsa. Toinen tärkeä tekijä on suhteemme valmistajiin. Monet yhteistyökumppanimme ovat olleet läheisiä ystäviä jo vuosien ajan, mikä auttaa meitä käymään avoimia ja suoraviivaisia keskusteluja ja työskentelemään sosiaaliseen ja ekologiseen kestävyyteen liittyvien ehtojen parissa.
DHS:llä luottamus ja yhteistyö suunnittelijoiden kanssa ovat liiketoiminnan ytimessä - tuloksena on tuotteita, jotka kaikki kertovat tarinan.
Tekemällä tiivistä yhteistyötä [yhdessä] löydämme jatkuvasti uusia tapoja parantaa toimintaamme.
Kolmen vaikuttavan vuosikymmenensä aikana Design House Stockholm on avannut skandinaavisen muotoilun maailmaa paitsi kuluttajille myös niille, jotka haluavat suunnitella. Vaikka he tekevät yhteistyötä monien kanssa, tarina pysyy samana - DHS:n tarina.
- ”Meille se [moderni skandinaavinen muotoilu] on osa elämäntapaa, joka käsittää ajattelutavan siitä, miten suhtaudumme esineisiin, joilla haluamme ympäröidä itsemme. Sitä ei ole kansallistettu, vaan teemme yhteistyötä suunnittelijoiden kanssa monista eri maista. Pikemminkin [skandinaavinen muotoilu] yhdistää meidät kaikki, jotka arvostamme materiaalisuutta, laatua ja toimivuutta, ja tuo yhden tai useamman näistä yhteen muotoon. Siihen liittyy usein monimutkaisuutta, joka on näennäisen yksinkertaista mutta on hienovaraisesti tasapainossa", Margot sanoo ja jatkaa:
Margot jatkaa: ”Materiaalin tuntu on tärkeää, ei piilottelemiseksi vaan pikemminkin materiaalien korostamiseksi. Että painopiste on enemmän muodossa kuin koristelussa.
Oletko kuullut tarinan siitä, miten DHS suosikkituotteesi on luotu?
Riippumatta siitä, mikä DHS-tuote kotiisi sopiikaan, jokaiselle löytyy jotakin. Mutta tiesitkö, miten suosikkituotteesi ovat syntyneet?
Block-valaisimesta on vuosien varrella tullut DHS:n synonyymi, mutta tiesitkö, että valaisin sai alkunsa häälahjana? Vuonna 1996 suomalainen suunnittelija Harri Koskinen pohti, miten muovata kaksi palikkaa yhteen niin, että niistä tulisi houkutteleva häälahja, ennen kuin hän päätyi ajatukseen tehdä muotista valaisin. Harri Koskinen valmisti salaa muutamia näytteitä ja esitteli niitä ystäville ja tuttaville, ja yksi näistä ystävistä tunsi Anders Färdigin, joka oli juuri perustanut Design House Stockholmin.
- Olimme hieman epäröiviä valaisimen toimivuuden suhteen valonlähteenä, mutta päätimme lanseerata Block valaisimen tunnelman kohottajana valoveistoksen muodossa, DHS:n perustaja Anders Färdig kertoo.
- Nykyään [Block-lamppu] kuuluu useiden museoiden, kuten Tukholman kansallismuseon ja New Yorkin MoMan, pysyviin kokoelmiin. ”Se oli epäilemättä Block-lamppu, joka toi Design House Stockholm -brändin ensimmäisen kerran kansainväliselle design-kartalle”, Anders sanoo.
Block - valaisin, joka nosti merkin Design Housen Stockholm kansainväliselle muotoilukentälle ja joka oli esillä New Yorkin MoMassa.
Block valaisimesta Family-tuoliin. Vuonna 2008 DHS teki yhteistyötä Lina Nordqvistin kanssa, jolla oli ajatus siitä, että nelihenkisessä perheessä jokaisella olisi oma design-tuoli ruokapöydässä. Projekti eteni Beckaman School of Designin opinnäytetyöprojektista siihen, että se esiteltiin MoMassa New Yorkissa vuotta myöhemmin. Nykyään DHS myy kahta Linan tyylikästä ruokailutuolia.
Vuonna 2011 Karl Malmvallin ja Design House Stockholm -merkin tarina alkaa, kun Step-tikkaat kehitetään. Tuotteen tarkoituksena oli luoda niin kauniit tikkaat, että ne haluaisi ripustaa seinälle. - Karl Malmvallin suunnittelemat tikkaat ovat ehkä yksi parhaista esimerkeistä siitä, mistä Design House Stockholmissa on kyse, Anders sanoo.
Rakastamme tuotteita, joissa yhdistyvät mielikuvitus ja toiminta.
- Haluamme ratkaista jokapäiväisiä ongelmia, kuten [ongelman] tikkaiden mahduttamisesta jo täynnä olevaan säilytyskaappiin. Karlilla oli idea taittotuolista, joka voisi olla täysin litteä kokoontaitettuna. Siitä alkoi keskustelu, jota kutsumme yrityksessä luovaksi magnetismiksi. Kierrämme ja käännämme huoneeseen juuri kerääntyneitä kokemuksia. Yhtäkkiä keskustelu johtaa kokemukseen, jota on joskus vaikea selittää. Olimme ratkaisseet ongelman, että tikkaat veivät liikaa tilaa säilytyskaapista, ripustamalla ne etuhuoneen tai eteisen seinälle. Taittotuolista tuli näin tikkaat, joita nyt löytyy useimmista designliikkeistä ympäri maailmaa.
Uniikki tuoli jokaiselle perheenjäsenelle - Family tuoli sai alkunsa kouluprojektina.
Design House Stockholmin sitoutuminen skandinaavisten muotoiluideoiden julkaisijaksi vahvistui, kun Catharina Kippel julkaisi sarjan kauniita mukeja, jotka juhlistavat rakastettua ruotsalaista lastenkirjailijaa Elsa Beskowia. Brown-tädistä Mansikkaperheeseen, jokainen muki juhlistaa eri Elsa Beskowin motiivia ja ankkuroi DHS:n lähestymistavan muotoiluun, kuten kirjallisuuden parhaat kirjakustantamot.
Tutut sadut, joihin olemme tottuneet, päättyvät lähes aina, mutta emme halua nähdä loppua Design House Stockholmille. Tällä jännittävällä designjulkaisijalla on vielä monta tarinaa kerrottavana. Ehkä olet jo tavannut Lulun?
Stailaus: Arijana Kapic
Valokuvaus: Elof Martinsson, Design House Stockholm