Suomen pääkaupungista Helsingistä käsin toimiva Marimekko on saanut kuuluisuutta rohkeista kuoseistaan ja omaperäisestä luonteestaan heti alusta lähtien. Vuonna 1951 yrityksen perustanut vapaamielinen Armi Ratia, jolla oli unelmana tuoda iloa ja väriä takaisin harmaaseen, sodanjälkeiseen Suomeen, palkkasi nuoria taiteilijoita luomaan uusia ja rohkeita kuoseja miehensä tekstiilitulostusfirmaan. Marimekon värikkäät ja boheemit designit ovat olleet suosikkeja jo yli 70 vuoden ajan yhdessä filosofian kanssa, jossa Minna Kemell-Kutosen, suunnittelujohtaja Koti & Printti designissa Marimekolla, mukaan painotetaan ajattomuutta ja käytännöllisyyttä, kuten myös iloa.
Armi Ratia
Haluamme luoda tuotteita jotka kestävät aikaa niin ilmeensä kuten myös kestävyytensä takia.
Legendaarinen valokuvaaja Tony Vaccaro otti tämän kuvan vuonna 1964 LIFE-lehteä varten. Kuvaukset tapahtuivat Helsingissä ja Porvoossa, ja ne ovat nyt osa yhtä Marimekon ikonisimmista valokuvasarjoista.
Tunnusmerkkeinään yhteistyö, luovuus ja innovaatio, Marimekko on ylpeä uniikista designprosessistaan. Merkin tekstiilitulostustehdas on tuotekehittäjien tiimin vieressä ja Marimekko vaalii tiivistä yhteistyötä suunnittelijoiden ja taitavien printtientekijöiden välillä. ”Marimekon oma tekstiilitulostustehdas on samassa rakennuksessa kuin missä design ja tuotantotiimimme istuvat” sanoo Minna. Tämä uniikki järjestely mahdollistaa saumattoman integraation taiteellisen vision ja teknisen tiedon välillä tuloksena mieleenpainuvat kuosit ja ajaton suunnittelu. Marimekon designtiimi saa inspiraatiota monista lähteistä, suomalaisesta metsästä maailmanlaajuisiin vaikutteisiin. Tämä yksityiskohtainen suunnitteluprosessi on se, mikä tuo Marimekon erottuvan suunnittelun eloon, taaten, että jokainen tuote heijastaa merkin horjumatonta sitoutumista laatuun ja kestävään designiin.
Maija Isola on suunnittelija, joka on vastuussa yhdestä Marimekon tunnistettavimmista kuoseista - Unikko.
Tämä sitoutuminen kestävään designiin on selvää jokaisessa Marimekon luomuksessa, mutta ei ehkä missään niin paljon kuin Maija Isolan ikonisissa kuoseissa. Visionäärinen taiteilija, Maija on ollut tärkesässä roolissa Marimekon identiteetin muodostumisessa. Hänen rohkeat ja värikkäät designinsa ovat saaneet inspiraatiota hänen matkoistaan ympäri Eurooppaa, Pohjois-Amerikkaa ja Amerikkaa, tuoden ripauksen leikkisyyttä ja elinvoimaa merkin sarjoihin. Isolan ttunnetuin luomus, Unikko-kuosi, pitää erityistä paikkaa Marimekon historiassa. Ku puhutaan Unikon menneisyydestä, Minna muistelee: ”Unikko syntyiMaija Isolan luovasta mielestä vuonna 1964. Armi Ratia uskoi, että oikeita kukkia ei voinut aidosti ikuistaa kuosiin jonka vuoksi kukkakuosit eivät oleet sallittuja Marimekon sarjoissa”. Isolan vastaus oli sopimuksesta poikkeaminen: mallisto graafisia kukkakankaita, jotka olivat saaneet vaikutteita pop-taiteesta, mukaan lukien Unikko, josta on sittemmin tullut yksi Marimekon ikonisimmista malleista.
Vuonna 2024 Unikko vietti 60-vuotisjuhliaan, mikä on osoitus tämän leikkisän kuosin jatkuvasta suosiosta ja sen ajattomasta vetovoimasta. Tämän merkkipaalun kunniaksi Marimekko on lanseerannut joukon erikoismallistoja, joilla varmistetaan, että Unikko inspiroi ja kiehtoo yleisöä myös tulevien sukupolvien ajan.
Unikko on voimakas tunnus iloa ja luovuutta ja yksi rakastetuimista kuoseista ympäri maailmaa.
Marimekon olemus elää tunteissa, joita se herättää. Minna kertoo “Toivomme, että jokainen Marimekon tuote tuo iloa omistajan jokapäiväiseen elämään, siirtämällä eteenpäin perintöään tuleville sukupolville”. Tämä kestävä perintö luovuutta, innovaatiota jai loa on se, mikä erottaa Marimekon todellisena ikonina designin huippuosaamista. Maija Isolan visionäärisistä kuoseista merkin ennakoivaan ajatteluun ovat asiota, jotka pitävät Marimekon inspiraation lähteenä muodin ja designin maailmassa.
Valokuvaus: Elof Martinsson, Marimekko