ILMAINEN TOIMITUS YLI 89€ TILAUKSILLE

KERÄÄ PISTEITÄ ASIAKASKLUBISSA

30 PÄIVÄN PALAUTUSOIKEUS

Tuotteet
Muut
Inspiraatio & vinkit/Inspiraatio/Dorotea-sarjan suunnittelu

Muodon ja toiminnallisuuden yhdistelmä – Dorotea-sarjan suunnittelu

Monica Förster on kotoisin syrjäisestä kaupungista Ruotsin pohjoisella napapiirillä, ja hänestä on tullut yksi muotoilumaailman tunnetuimmista nimistä. Puhuimme Monican kanssa hänen vaikuttavasta urastaan suunnittelijana ja ruotsalaisen ruokailuvälinemerkin Gense Dorotea-malliston laajentamisesta.
torstai 4. toukokuuta 2023
Jaa artikkeli

PIENEN KAUPUNGIN ELÄMÄSTÄ KANSAINVÄLISESTI TUNNETUKSI SUUNNITTELIJAKSI

Yli 28 vuotta kestäneen uransa aikana ruotsalainen muotoilija on suunnitellut tuotteita yrityksille kuten Volvo ja Whirlpool sekä Orrefors ja Gense. Monica Förster on saanut yhtä paljon tunnustuksia kuin hänellä on monipuolisia töitä, joten on vaikea uskoa, ettei Monica ole aina haaveillut suunnittelijan ammatista.

Lapin pikkukaupungissa kasvaneen Monican ympärillä asui luova perhe, joka eli lähellä luontoa, ja hänen kasvatuksensa oli riippuvainen arktisen ympyrän elämän rytmistä.

"Isäni oli huippukokki", hän kertoo, "ja yhdessä äitini kanssa he pyörittivät (siihen aikaan) hyvin innovatiivista ravintolaa."

"Se oli 70-luvulla, ja kaikki kasvatettiin paikallisesti, he keräsivät yrttejä ja lehtiä metsästä sekä marjoja ja sieniä. Kaikki kalat he saivat lappilaisilta, jotka he tunsivat varsin hyvin." Monica jatkaa.

//On paljon ainesosia joiden tulee toimia hyvin yhdessä (keittiössä). Ja ajattelen, että tämä on myös hyvin samanlaista suunnittelun kanssa - Monica Förster

Monica Förster

MONITAHOINEN LÄHESTYMISTAPA SUUNNITTELUUN

Vuonna 1999 Monica perusti oman designstudionsa, josta on sittemmin tullut yksi Ruotsin tunnetuimmista designstudioista, joka on saanut lukuisia palkintoja, joista viimeisin on arvostettu AW Designer of the year 2023 -palkinto.

Monica on ensisijaisesti teollinen muotoilija, jolla on vaikuttavan monipuolinen työkatalogi, mutta hän kertoo lähestyvänsä jokaista projektia samalla filosofialla.

"Teemme paljon tutkimusta ennen kuin aloitamme minkä tahansa projektin", hän sanoo ja jatkaa: "Työskentelemme ensin ideoiden ja konseptien parissa, ja sen jälkeen seuraamme muotoa, väriä ja tekstuuria. Uskon, että tällä työskentelytavalla projektista tulee selkeämpi sekä minulle, asiakkaalle että lehdistölle."

"Sama pätee taiteelliseen projektiin. Työskentelen konseptien ja ideoiden parissa. Toivon, että se näkyy jokaisessa projektissa." Monica selittää.

Kiillotettu ruostumaton teräs antaa tyylikkään kosketuksen.

Dorotea maljakko 9 x 10 cm
Kiiltävä teräs
44,20 €68 €

SUUNNITTELU GENSEÄ VARTEN

Monican monista yhteistöistä löytyy yksi tunnetun skandinaavisen ruokailuvälinevalmistajan Gensen kanssa. Vuonna 1856 perustettu Gense on yksi Ruotsin vanhimmista yrityksistä. On harvinaista löytää yritys, joka keskittyy lähes yksinomaan ruokailuvälineisiin, mutta Gense on pysynyt vakaasti visiossaan lähes 170 vuoden ajan. Juuri tätä keskittymistä Monica etsii, kun hän pohtii seuraavaa yhteistyötään.

"Minulle jokainen projekti ja jokainen asiakas on yhtä tärkeä, mutta haluan myös työskennellä sellaisten yritysten kanssa, joilla on vahva identiteetti ja visio." Hän kertoo meille.

Monican tarina Gensen kanssa alkoi 10 vuotta sitten, kun hän sai tehtäväkseen suunnitella ruokailuvälinesarjan, joka olisi sekä toimiva että kaunis. Sarja, joka on nimetty Monican kotikaupungin Dorotean mukaan, sai inspiraationsa Pohjois-Ruotsin kumpuilevasta maisemasta. Ruokailuvälineet ovat hyvin tasapainossa ja suunniteltu siten, että muoto ja toiminta yhdistyvät täydellisesti tasapainottamalla ne keskipisteen ympärillä, jolloin ne tuntuvat mukavilta kädessä.

Suunniteltu ruotsalaisten vuorten muotoja silmällä pitäen - Dorotea-ruokailuvälineet tasapainottuvat keskipisteen ympärillä ja sopivat täydellisesti käteen.

DOROTEA-KOKOELMAN LAAJENTAMINEN

Monica teki hiljattain jälleen yhteistyötä Gensen kanssa Dorotea-ruokailuvälinesarjan laajentamiseksi. Mallisto sisältää nyt keraamisia maljakoita, jotka tuovat kauniisti kirkkaita värejä, sekä Gensen metallitöiden ystäville tutumpia esineitä, kuten vesikannu, tarjoilulautanen, kynttilänjalat ja maljakot, jotka on valmistettu kiillotetusta ruostumattomasta teräksestä, josta Gense on tullut tunnetuksi.

Monica kertoo, että malliston tarkoituksena oli luoda jatkumo, joka ammentaa inspiraatiota suoraan Dorotea-ruokailuvälinesarjasta ja luo vahvan yhteyden näiden kahden välillä. Tämä saavutettiin ottamalla käyttöön ruokailuvälineiden ulkolinjat ja toistamalla niitä koko uudessa mallistossa.

"Esimerkiksi vesikannun kahvaa ja ruokailuvälineitä vertailtaessa on selvää, mistä inspiraatio on peräisin. Linjat näkyvät kaikkialla - pienessä maljakossa, isompien maljakoiden reunoissa, ja lautanen on itse asiassa suurennettu versio lusikan kauhasta." Monica kertoo meille.

Leikittele väreillä ja heijastuksilla ja luo täydellinen pöytäasetelma Gensen Dorotean avulla.

Sovita kukkakimppujen värit maljakon väriin leikkisän ilmeen luomiseksi.

Oli luonnollista, että loimme tämän malliston metallista, koska Gense tunnetaan siitä, mutta halusimme myös tuoda lämpimämmän kontrastin käyttämällä keramiikkaa, mikä antaa esineille täysin erilaisen ilmeen.

ESTEETTISYYDEN JA TOIMINNALLISUUDEN TASAPAINOTTAMINEN

"Tietyille kappaleille toiminnallisuus on tärkeämpää kuin toisille", Monica selittää. Dorotea-mallistossa tämä tarkoittaa ruokailuvälineitä, jotka ovat täydellisesti tasapainossa ja muotoutuvat kämmenen mukaan, ja vesikannua, joka kaataa helposti ja on samalla tasapainoinen.

Yksi Dorotea-malliston silmiinpistävimmistä piirteistä on hienovaraisesti värjätyn keramiikan yhdistäminen erittäin kiillotettuun ruostumattomaan teräkseen. Ruostumaton teräs on vaivattoman tyylikäs, kun taas värillinen keramiikka tuo siihen leikkisämpää särmää.

Kun näet tämän malliston katetussa pöydässä", Monica kertoo meille, "näet värien heijastuksen metalliosissa, mikä mielestäni antaa [mallistolle] jotain lisää.

Pidä kattaus yksinkertaisena ja anna värien puhua itsestään.

MIKÄ TEKEE SUUNNITTELUSTA ONNISTUNEEN?

Menestyksestään huolimatta Monica on edelleen omistautunut käsityölleen. Hän työskentelee jatkuvasti uusien projektien ja yhteistyöhankkeiden parissa ja kokeilee aina, mikä on mahdollista muotoilun alalla, mutta kun häneltä kysytään, mikä tekee hänen suunnittelustaan erottuvaa, hänen vastauksensa on tyypillisesti nöyrä.

"Luulen, että muut osaavat vastata siihen paremmin kuin minä, mutta luulen, että meillä on hyvin vahva tunne muodosta ja muotoilusta. Lähestymistapamme on hyvin humanistinen ja pehmeä, vaikka työmme olisi kuinka tiukka tahansa." Hän kertoo meille.

PIDÄ SE HENKILÖKOHTAISENA

Parhaiten tunnettu siitä, että käsitteelliset ideat heräävät henkiin luonnollisesti haluamme tietää, miten Monica tekee talostaan kodin.

Älä pelkää tehdä siitä henkilökohtaista", hän selittää yksinkertaisesti: "Tee se, mikä tuntuu oikealta, ja valitse se, mistä pidät.

Monica on arvostettu suunnittelija, jonka työllä on ollut merkittävä vaikutus muotoilun maailmaan. Monican painotus toiminnallisuuteen ja minimalismiin on johtanut innovatiiviseen ja ajattomaan tuotantoon. Hän on omistautunut ammattitaidolleen ja sitoutunut vankkumattomasti laatuun, joten hän tulee epäilemättä jatkossakin muokkaamaan designmaailmaa vielä pitkään.

Valokuvaus: Angeliqa Daldorph, Elof Martinsson, Ebba Persson, Per Ranung

Rebecca Sparling
Kirjoittaja

Liity asiakasklubiimme ja vastaanota uutiskirjeitä, ainutlaatuisia tarjouksia ja bonuksia kaikista ostoksista. Kaikki uudet jäsenet saavat 500 bonuspistettä!

Nordic Nest AB (EU VAT-numero SE556628159701) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Ruotsi Sähköposti: info@nordicnest.fi Puhelin 09 427 384 60
© 2002 - 2024 Copyright Nordic Nest AB