ILMAINEN TOIMITUS YLI 89€ TILAUKSILLE

KERÄÄ PISTEITÄ ASIAKASKLUBISSA

30 PÄIVÄN PALAUTUSOIKEUS

Tuotteet
Muut
Inspiraatio & vinkit/Inspiraatio/Merkin Swedese tarina
Tässä näet Swedesen ikonisen Lamino-tuolin ja jalkatuen, jotka molemmat on suunniteltu ja valmistettu käsin Ruotsissa.

Mestariteoksen luominen - Swedesen tarina

Pienessä Vaggerydin kaupungissa oli 1950-luvulla 16 huonekalualan yritystä. Nyt, yli 70 vuotta myöhemmin, jäljellä on enää yksi. Se oli Swedese, joka valloitti skandinaavisen designmaailman sydämen. Puhuimme heidän kanssaan yrityksen synnystä ja siitä, miksi heidän tuotteitaan valmistetaan edelleen Etelä-Ruotsin kaupungissa, jossa kaikki alkoi 75 vuotta sitten. Tämä on Swedesen tarina.
Tiistai 14. toukokuuta 2024
Jaa artikkeli

”ALOITETAAN JA KATSOTAAN, MITEN SE SUJUU.”

”Aloitetaan ja katsotaan, miten se sujuu”, nämä ovat Yngve Ekströmin sanat veljelleen Jerkerille ja ystävälleen Bertil Sjöqvistille, kun he olivat aloittamassa uutta huonekaluliiketoimintaa vuonna 1945. Huonekalualan yrityksen perustaminen Etelä-Ruotsissa ei ollut tuohon aikaan kovinkaan vallankumouksellista, sillä pelkästään Vaggerydin kaupungissa, jossa kolmikko asui, oli jo 16 huonekalualan yritystä, jotka kilpailivat asukkaiden liiketoiminnasta.

Swedese ja muotoilun ystävät ympäri maailmaa tietävät hyvin, miten se meni. Noista 16 huonekaluyrityksestä on jäljellä enää yksi!

Nyt tiedämme, että Yngvellä oli voimakas visio ja että se, mitä hän ja hänen kumppaninsa loivat, oli tarpeeksi vahva selviytyäkseen.

Yngve on todellinen moniosaaja ja kuuluu siihen suunnittelijasukupolveen, joka toi modernin skandinaavisen muotoilun eturintamaan. Hän auttoi myös Swedesen pääkonttorin suunnittelussa, loi logon, valokuvasi, tuotti luettelot ja teki yrityksen joulukortit (käyttäen itse kirjoittamiaan runoja), ja kaikki tämä samalla, kun hän jatkoi Swedesen ainutlaatuisen ja ilmeisesti ajattoman muotoilun tuottamista.

KÄSINTEHTY RUOTSISSA

Swedeselle ei ole tapahtunut juurikaan muutoksia 75 vuoden aikana niiden perustamisesta. Mutta jo se on osa niiden viehätystä. Heidän ikonisia huonekalujaan valmistetaan edelleen Vaggerydin pikkukaupungissa aivan kuten vuosia sitten.

”Ihmiset, jotka vierailevat luonamme, ovat usein hämmästyneitä siitä käsityötaidosta, joka sisältyy jokaiseen tehtaistamme lähtevään ainutlaatuiseen tuotteeseen.” Sanoo Mats Grennfalk Swedeseltä.

”Tuotantoprosessimme tarkkuus ja käsityöpanos mahdollistavat sen, että voimme valmistaa huonekaluja ja design-esineitä, jotka olisivat muuten mahdottomia”, hän jatkaa.

Päätös pitää valmistusprosessi Ruotsissa antaa Swedeselle mahdollisuuden pitää prosessin hallinnassaan ja varmistaa laadunvalvonnan jokaisessa vaiheessa. ”Tuotekehityksen ja tuotannon tiivis yhteistyö tekee meille erittäin helpoksi reagoida ja räätälöidä tuotteitamme tiettyihin ympäristöihin ja tarpeisiin.” toteaa Mats.

Mies valmistaa huonekaluja Swedesen huonekalutehtaassa Ruotsissa.

Swedesen tuotteet valmistetaan edelleen käsin Ruotsissa pitkälti samoilla menetelmillä kuin 75 vuotta sitten.

Swedese on alusta asti keskittynyt intohimoon muotoilua ja kestävyyttä kohtaan.

”Poikkeuksetta kaikki Swedesen huonekalut valmistetaan itsenäisesti omissa tiloissamme Vaggerydissä ja Ängissä, mikä takaa, että voimme säilyttää aidon käsityötaitomme ja poikkeuksellisen laadun.”

Juuri se, että heidän huonekalunsa valmistetaan näin paikallisesti, antaa Swedeselle mahdollisuuden minimoida ympäristövaikutuksensa, sillä se voi täysin hallita kaikkea materiaalivalinnoista kuljetusmenetelmiin.

IKONINEN LAMINO

Swedesen kotimaassa Ruotsissa Lamino-nojatuolilla on ikoninen asema. Yngve Ekströmin itsensä vuonna 1956 suunnittelemasta tuolista tuli nopeasti muotoilun klassikko. Selkänojan orgaaninen muoto viittaa ihmisen muotoon, joka oli Yngven lähtökohta.

Tuloksena on tuoli, jossa on yhtä mukava istua kuin se miellyttää silmää - nämä kaksi tekijää ovat varmasti suurimmat tekijät, jotka ovat vaikuttaneet tämän muotoilun pitkäikäisyyteen.

Vuonna 1999 ruotsalaisen sisustuslehden ”Sköna Hem” lukijat nimesivät Lamino-tuolin vuosisadan muotoiluteokseksi.

Nykyään Lamino löytyy tuhansista kodeista Ruotsissa ja ympäri maailmaa.

VIILUSTA KOOTUKSI TUOLIKSI

Ruotsissa suunniteltu ja valmistettu ikoninen huonekalu on melko ainutlaatuinen asia nykypäivänä, joten olimme luonnollisesti hyvin uteliaita siitä, miltä tämä prosessi näyttää.

Lamino on valmistettu muotopuusta. ”Se tarkoittaa, että 19 eri osiin räätälöityä viilulevyä liimataan ja puristetaan yhteen muottityökalulla, kuumuuden ja suuren paineen avulla. Se pysyy muotissa lämmössä 3-5 minuuttia koosta ja paksuudesta riippuen.

Tämän jälkeen valettu osa halkaistaan oikean levyiseksi ja käsitellään eri koneissa.” toteaa Mats Ruotsalaiselta. ”Halkaisun jälkeen osat kulkevat tuotannon läpi pareittain, jotta ne sopisivat täydellisesti ja näyttäisivät valmiilta Laminoilta. Tämä johtuu siitä, että puu on luonnonmateriaali, joka näyttää ja käyttäytyy joka kerta eri tavalla", Mats jatkaa.

”Prosessin aikana käytetään paljon taidokasta puukäsityötä viilusta valmiiseen runkoon.”

Kun runko on koottu, on vuorossa verhoilu. ”Pellavasta valmistettu tukikangas (joka näkyy selkänojasta) pingotetaan rungon päälle ja lampaannahka liimataan pellavaan. Se niitataan rungon ympärille, ja kankaan ja nahan reunat leikataan pois, jotta reunasta tulee kaunis ja siisti.” Mats toteaa lopuksi.

Valmis Lamino-tuoli pakataan sitten räätälöityyn laatikkoon, jossa on käsinojat, ruuvit ja liukukiskot. Kokoaminen on sujuvaa ja helppoa, mikä on kirsikka Swedese-kokemuksen päälle.

Osa Lamino-nojatuolin kokoonpanolinjaa, käsintehtyjä huonekaluja Ruotsista.

Se piilee yksityiskohdissa - Ruotsissa käsintehty, Swedesen muotoilu on tehty kestämään.

Ruotsalaisen huonekalumerkin Swedese käsintehtyjä huonekaluja.

Jokaisen Swedese-tuotteen valmistuksessa käytetään laadukasta käsityötaitoa.

Lähikuva Swedesen Lamino-tuolista.

Ikoninen Lamino-nojatuoli - ajaton muotoilu siirtyy sukupolvelta toiselle.

RÄÄTÄLÖITY IHMISEN ELÄMISEEN SOVELTUVA TILA

Kuten tiedätte, Nordic Nestin tavoitteena on, että jokainen voi luoda kodin, jota rakastaa, mutta mitä rakastettava koti tarkoittaa Swedeselle?

”Huonekalut ja sisustuksen yksityiskohdat ovat aina kontekstissa. Talo. Huone. Home Collection -mallistossamme on erityistä se, että tämä konteksti on myös jonkun koti. Mahdollisesti sinun kotisi. Teemme huonekaluja, joilla on vahva identiteetti, mutta aina ajattomuus, jonka ansiosta ne sulautuvat erilaisiin ympäristöihin. Huonekalujemme laatu ja käsityötaidon aste mahdollistavat sen, että voit nauttia niistä pitkään, läpi vaihtuvien trendien ja elämänvaiheiden.”

Stailaus: Linnea Axelson, Rebecca Sparling Valokuvaus: Angeliqa Daldorph, Swedese

Rebecca Sparling
Kirjoittaja

Liity asiakasklubiimme ja vastaanota uutiskirjeitä, ainutlaatuisia tarjouksia ja bonuksia kaikista ostoksista. Kaikki uudet jäsenet saavat 500 bonuspistettä!

Nordic Nest AB (EU VAT-numero SE556628159701) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Ruotsi Sähköposti: info@nordicnest.fi Puhelin 09 427 384 60
© 2002 - 2024 Copyright Nordic Nest AB