ILMAINEN TOIMITUS YLI 89€ TILAUKSILLE

LIITY JÄSENEKSI - SAA 10% ALENNUS

30 PÄIVÄN PALAUTUSOIKEUS

Liity jäseneksi & saa 10% alennus

Inspiraatio & vinkit/Vinkit/Lasiopas - Viinilasit
Viinilasit raikkaan valkoisella pöydällä, jossa on NRJD:n lautaset ja astiat.

Lasiopas osa 1 - Miten valita oikeanlaiset viinilasit

Tiesitkö, että lasin muoto vaikuttaa suosikkiviinisi makuun? Toki se saattaa maistua hyvältä riippumatta siitä, minkä lasin valitset, mutta et ehkä tiedä, että lasin muodon takana on kokonainen tiede. Lasioppaamme ensimmäisessä osassa opastamme sinut erilaisten lasien merkitykseen, jotta voit löytää oikeanlaisen viinilasin parasta makuelämystä varten!
Torstai 23. toukokuuta 2024
Jaa artikkeli

MUODON JA MATERIAALIN MERKITYS

Monet eivät ehkä ymmärrä, että viinilasin muodolla ja koolla voi olla suora vaikutus siihen, miltä viini maistuu. Suurimmassa osassa tapauksista ihmiset valitsevat lasit muotoilun perusteella ajattelematta, sopiiko se heidän juomiinsa viineihin. Jos kuitenkin haluat oppia lisää ja saada apua suosikkiviinillesi sopivan lasin valinnassa, tässä on muutama vinkki:

 • Todella hyvän lasin tulisi olla lasia tai kristallia, eikä se saisi olla liian paksu. Lasin yläreunassa pitäisi olla mukava, ohut reuna, sillä se tekee makuelämyksestä paljon miellyttävämmän.
 • Vaikka on mahdollista käyttää samaa viinilasia sekä puna- että valkoviinille, maun ja kokemuksen kannalta on paljon hyödyllisempää käyttää punaviinille ja valkoviinille sopivia viinilaseja.
 • Vältä muovilaseja, sillä muovi on materiaali, josta lähtee oma aromi, joten se voi vaikuttaa kielteisesti viinin makuun.
 • Valitse isompi lasi, jotta viini saa kunnolla tilaa ja ilmaa.
 • Varsi vai ei? Perinteisesti viinilaseissa on varsi, mutta viime vuosina varreton lasi on ollut suosiossa. On kuitenkin tärkeää huomata, että varsi ei ole pelkästään esteettinen. Viinin lämpötila vaikuttaa makuun, ja lasin kulhosta kiinni pitäminen voi nostaa viinin lämpötilaa käsien lämmön vuoksi. Tämä ei tietenkään välttämättä ole niin suuri ongelma punaviinille kuin valkoviinille, joka on jäähdytettävä.
Opi valitsemaan oikea viinilasi - Tässä näet Scandi Livingin pehmeän pyöreän Karlevi-viinilasin.

Scandi Living Karlevi-viinilasissa on pehmeä pyöristetty kulho, joka tekee siitä täydellisen lasin punaviinille tai valkoviinille!

Tutustu oikeanlaisen viinilasin valintaan - tässä näet Iittalan rakastetun Essence-viinilasin.

Rakastettu design-klassikko! Iittala Essence-viinilasi, jonka tyypillinen muoto sopii sekä puna- että valkoviinille.

LYHYT ESITTELY KULHOSTA

Yksinkertainen nyrkkisääntö viinilaseissa on se, mikä erottaa kulhon koon:

 • Suuret kulhot, joissa on suuret aukeamat, ovat pääasiassa punaviineille, ne antavat ilman kiertää ja auttavat tuomaan esiin eri rypäleiden voimakkaat maut ja aromit.
 • Keskikokoiset tai pienet maljat on suunniteltu siten, että viinin aromien on vaikeampi päästä ulos, ja ne sopivat siksi paremmin valkoviinille, joissa on herkkiä makuja.
 • Kuohuviinien kohdalla pitkät kapeat maljat ovat yleisimpiä, jotta virkistävät kuplat säilyisivät pidempään, mutta väitetään kuitenkin, että enemmän ilmaa viiniin päästämällä voidaan auttaa aromien kehittymistä.

OIKEANLAISEN PUNAVIINILASIN VALINTA

Oletko punaviinin ystävä? Silloin voi olla hyvä idea investoida todella hyvään punaviinilasiin. Lasi, jossa on hieman leveämpi kulho ja pyöreämpi muoto, on täydellinen. Iso kulho nopeuttaa hapettumisprosessia, joka tuo esiin viinin aromin ja maun. Punaviinilasien muotoja on kahta päätyyppiä, joihin kannattaa kiinnittää huomiota:

 • Burgundy - Tässä punaviinilasissa on leveä malja, joka tuo esiin hienostuneiden rypäleiden, kuten Pinot Noirin, hienon aromin. Lasi on muotoiltu siten, että se auttaa ohjaamaan viinin kohti kielen kärkeä, mikä antaa miellyttävän makuelämyksen.
 • Bordeaux - Lasissa on kapeampi malja, ja se on erityisesti sovitettu täyteläisemmille viineille, kuten Cabernet Sauvignonille ja Shirazille. Tämän viinilasin muoto auttaa tuomaan viinin suun takaosaan, mikä tuo esiin tämäntyyppisten punaviinien parhaat puolet.

MITEN VALITA LASI VALKOVIINIÄ VARTEN

Valkoviinien osalta voit valita muutaman eri lasityypin väliltä - pitkistä, kapeista samppanjalaseista suuriin, leveisiin valkoviinilaseihin - kaikki riippuu ostamastasi viinityypistä:

 • Chardonnay, Riesling tai Sauvignon Blanc - ovat kuivia valkoviinejä, jotka tarjoillaan parhaiten valkoviinilasissa, jossa on kapea, suoraksi leikattu malja ja pieni aukko happamuuden ja raikkauden korostamiseksi.
 • Hedelmäisempi valkoviini sen sijaan suositellaan tarjoiltavaksi lasissa, jossa on hieman leveämpi vyötärö ja pienempi aukko viinin kypsyyden ja aromien korostamiseksi.
 • Samppanja tai kuohuviinit - ovat lajikkeita, jotka vaativat korkean, kapean lasin eli huilulasin, jossa on pieni aukko, joka pitää kuplat viinissä pidempään. Meillä on kokonainen opas oikean samppanjalasin valintaan, joten jos etsit jotain kuohuviiniäsi varten, muista lukea se täältä.

Valokuvaus: Angeliqa Daldorph, Saga Form, Spiegelau

Josefin Beijer
Kirjoittaja

Suositut viinilasit

Saa 10% alennus seuraavasta ostostasi! Ja kerää pisteitä ostoistasi jäsenenä asiakasklubissamme.

Nordic Nest AB (EU VAT-numero SE556628159701) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Ruotsi Sähköposti: info@nordicnest.fi Puhelin 09 427 384 60
© 2002 - 2024 Copyright Nordic Nest AB