ILMAINEN TOIMITUS YLI 89€ TILAUKSILLE

LIITY JÄSENEKSI - SAA 10% ALENNUS

30 PÄIVÄN PALAUTUSOIKEUS

Liity jäseneksi & saa 10% alennus

Inspiraatio & vinkit/Vinkit/Miten suunnitella valaistuksesi
Suunnittele kotisi valaistus huippuvinkkien avulla, tässä näet lasten makuuhuoneen, jossa on useita valonlähteitä, kuten valojohto, pöytävalaisin ja lattiavalaisin.

Miten suunnitella valaistuksesi kodissasi - parhaat vinkkimme

Sisustussuunnittelun asiantuntijat kertovat meille kaikki saman asian - kodeissamme ei ole tarpeeksi valaistusta. Mutta millaista valaistusta pitäisi olla ja missä? Meillä on sinulle täydellinen opas siitä, miten sisustaa valaistuksen avulla, aina eri valaistustyypeistä siihen, kuinka monta valonlähdettä huoneessa pitäisi olla.
8. toukokuuta 2024
Jaa artikkeli

ERILAISET VALAISTUSTYYPIT

Sisustusasiantuntijat kehottavat meitä sisustamaan entistä enemmän valaisimia ja he ovat luultavasti oikeassa. Huomaatko, että sinulla on paljon valaisimia, mutta silti tuntuu siltä, ettei sinulla ole hyvää valaistusta, kun teet tiettyä askareita? Se johtuu luultavasti siitä, että olet käyttänyt enimmäkseen tunnelmavalaistusta ja vähemmän kahta muuta valaistustyyppiä: toiminnallista ja yleisvalaistusta. Vaikka tunnelmavalaistus antaa kodillesi ylimääräisen säväyksen, toiminnallinen valaistus ja yleisvalaistus tarjoavat meille hyvän valaistuksen esimerkiksi lukemiseen ja ruoanlaittoon. Siksi on tärkeää löytää tasapaino kaikkien kolmen valaistustyypin välillä kodissasi.

Suunnittele valaistus niin, että samassa huoneessa on useita valonlähteitä, kuten tässä olohuoneessa, jossa on paljon valaisimia eri toiminnoilla.
Fair pöytävalaisin 34,5 cm
Huurrettu lasi-saarni
143,10 €

VALAISE KOTISI OIKEALLA TAVALLA - SUUNNATTU VALO & HAJAVALO

SUUNNATTU VALO

Ennen kuin menemme syvemmälle eri valaistustyyppeihin, on tärkeää ymmärtää, että valaistuksessa on eroja myös valon leviämistavassa. Olet varmaan kuullut ennenkin termit suunnattu valo ja hajavalo? Suunnatun valon valaisimessa on varjostin, joka ohjaa valoa tiettyyn suuntaan sen sijaan, että valoa päästettäisiin sivuilta läpi. Tämä tarkoittaa, että saat keskitettyä valonlähteen sinne, missä sitä tarvitset, esimerkiksi lukulampuksi, ja se on siksi toiminnallisen valaistuksen standardi.

Paperi- ja himmeästä lasista valmistetut lamput antavat hajavalon, joka luo huoneeseen ihanan kodikkaan tunnelman.

HAJAVALO

Hajavalo toimii päinvastoin kuin suunnattu valo. Se levittää valoa laajemmalle koko huoneeseen, ja se on usein pehmeämmän hehkuva. Tämä näkyy pääasiassa tunnelmavalaistuksessa, mutta myös yleisvalaistus voi antaa hajavaloa. Jos aloitat yhdistelemällä näitä kolmea valaistustyyppiä, saavutat luonnollisesti kotiisi suunnatun ja hajavalon vaihtelun, mikä antaa kodille oikeat edellytykset sisustaa valaistuksella parhaalla mahdollisella tavalla.

TARKEMPI TARKASTELU TOIMINNALLISEEN VALAISTUKSEEN

Toiminnallinen valaistus on valaistus, joka on suunniteltu helpottamaan silmiesi toimintaa tietyn tehtävän suorittamisessa. Nyt kun monet meistä ovat luoneet kotitoimistoja, toiminnallinen valaistus on olennaisen tärkeää pienessä työpisteessä. Täydellisen suunnatun valon antaa pöytävalaisin tai lattialamppu ja siksi niihin kannattaakin investoida. Se sopii täydellisesti työhuoneen nurkkaan, mutta voit myös valita alempana roikkuvan kattovalaisimen, joka antaa täydellisen suunnatun valon ergonomisempaa työtilaa varten.

YLEISVALAISTUS

Toisin kuin kohdennetussa toiminnallisessa valaistuksessa, yleisvalaistuksessa koko huone valaistaan laajemmalla hajavalolla. Eteisen ja kylpyhuoneen valaistus katto- ja riippuvalaisimilla on klassinen esimerkki yleisvalaistuksesta, joka valaisee koko huoneen. Yleisvalaistusta on hyvä olla myös kodin muissa huoneissa, kuten olohuoneessa tai keittiössä, niitä hetkiä varten, jolloin tarvitset hieman lisävalaistusta!

TUNNELMAVALAISTUS

Tunnelmavalaistus on juuri sitä, mitä voisitkin odottaa, valaistusta, jolla luodaan kotiin pehmeämpi ja kutsuvampi tunnelma. Tunnelmavalaistus täydentää kauniisti muita valaistusmuotoja, ja se voi olla mitä tahansa kauniista pöytävalaisimesta kynttilöihin, jotka antavat lämpimän hehkun.

Paras vinkkimme on käyttää himmennintä, jotta toiminnallinen valaistus muuttuu tunnelmavalaistukseksi. Jos sinulla ei ole himmennintä, on olemassa lamppuja, joissa on himmennintoiminto, jota voit ohjata tavallisella kytkimellä, kuten merkin Globen Lighting E27 LED Normal. Kun kytket valonlähteen päälle ensimmäistä kertaa, se on 100 prosentin kirkkaudella, ja jos sammutat lampun ja kytket sen heti päälle, valonlähde himmenee yhdellä portaalla. Jos suoritat saman toimenpiteen uudelleen, valonlähde himmenee kolmannen kerran.

USEITA VALONLÄHTEITÄ KUSSAKIN HUONEESSA

Valaistusta suunniteltaessa sanotaan yleisesti, että jokaisessa huoneessa tulisi olla 5-10 valonlähdettä. Tämä kuulostaa paljolta, mutta isommissa huoneissa, kuten olohuoneessa, voit helposti päästä esimerkiksi kymmeneen valopisteeseen, jos aloitat sisustamalla valaistuksen sekä korkealla että matalalla. Harkitse siis, että jokaisessa huoneessa on vähintään viisi valonlähdettä, mutta mieti, miten voit lisätä valaistusta suuremmissa huoneissa.

Kun suunnittelet valaistusta, harkitse useita valonlähteitä kussakin huoneessa. Tässä näet olohuoneen, jossa on Gubi-lattiavalaisin sekä Scandi Living Fair- ja &Tradition Flowerpot -pöytävalaisimet.

OLOHUONE

Olohuoneessa tarvitaan kaikkia kolmea valaistustyyppiä. Ehkä haluat suunnattua valoa lattiavalaisimen muodossa lukunurkkaukseen ja kattovalaisimen, jossa on hajavaloa sohvapöydän yläpuolella. Mutta haluat ehkä myös lisätä tunnelmavalaistusta ikkunavalojen, hyllyllä tai pöydällä olevan pöytävalaisimen ja kynttilänvalon muodossa parhaan tuloksen saavuttamiseksi.

MAKUUHUONE

Makuuhuoneen voi sisustaa tunnelmavalaistuksella ja toiminnallisella valaistuksella pöytävalaisimien, ikkunavalaisimien ja ehkä jopa valonjohdon muodossa. Jos tykkäät lukea sängyssä, sinulla pitäisi olla seinä- tai pöytävalaisin, joka antaa suunnatun valon ja jossa on mieluiten kääntyvä valaisin, jotta voit säätää valoa sen mukaan, istutko vai makaatko.

KEITTIÖ

Keittiössä kannattaa keskittyä toiminnalliseen ja tunnelmavalaistukseen. Kuten aiemmin mainitsimme, keittiössä tulisi olla pääasiassa toiminnallista, suuntaavaa valoa työtasolle, mutta ruokailutilaan voi sisällyttää enemmän tunnelmavalaistusta. Tärkeintä on, että ruokapöydän yläpuolella oleva valo on suunnattu alaspäin avoimella varjostimella ja että valaisin ei roiku liian korkealla niin, että se häikäisee sinua, kun istut pöydän ääressä.

ETEINEN

Eteinen on parasta sisustaa hyvällä yleisvalaistuksella katto- tai riippuvalaisimilla, mutta sitä voi myös täydentää tunnelmavalaistuksella seinä- tai pöytävalaisimien muodossa.

KYLPYHUONE

Kylpyhuoneessa on myös parasta yleisvalaistus yhdessä suunnatun toiminnallisen valaistuksen kanssa, joka korostaa kasvojasi peilissä. Näin kasvoillesi jää vähemmän varjoja, jolloin on helpompi näyttää parhaalta aamuisin...

MITEN VALITA OIKEA VÄRILÄMPÖTILA & LUMENIT?

Jos olet joskus ostanut hehkulampun, joka ei vastannut odotuksiasi, ehkä se oli liian lämmin tai liian kylmä, suosittelemme lukemaan oppaamme oikean hehkulampun valinnasta, jotta saat lisätietoja värilämpötilasta ja siitä, mitkä lamput sopivat parhaiten eri valaistustyyppeihin!

Stailaus: Ellinor Johansson, Anna Magnusson, Sara Zetterström. Valokuvaus: Angeliqa Daldorph, Elof Martinsson, @arkihem, @haus_tannenkamp, CO Bankeryd.

Arijana Rosso
Kirjoittaja

Saa 10% alennus seuraavasta ostostasi! Ja kerää pisteitä ostoistasi jäsenenä asiakasklubissamme.

Nordic Nest AB (EU VAT-numero SE556628159701) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Ruotsi Sähköposti: info@nordicnest.fi Puhelin 09 427 384 60
© 2002 - 2024 Copyright Nordic Nest AB